Hazánk egyik legkedveltebb családsegítő hitele 2019 óta növeli a házasodási kedvet,

különösen a még családalapítás előtt álló fiatalok körében.

A babaváró támogatás legnagyobb előnye, hogy szabad felhasználású, illetve kamatmentes akkor, ha öt éven belül gyermek születik: A gyermek születését követően három évre felfüggesztik a hiteltörlesztést, a második gyermek születésénél szintén három évre szünetelteti az állam, de a támogatás akkor a legnagyobb mértékű, ha harmadik gyermek is születik, mivel ekkor a teljes fentmaradó tartozást törlik.

Azonban fontos tudni, hogy elindult a visszaszámlálás, hisz már nem sokáig lehet felvenni a babaváró támogatást. Az erről szóló 44/2019. (III. 12.) kormányrendelet kimondja, hogy az igénybevételről szóló szerződés 2022.12.31-éig köthető meg. Igaz változások bármikor lehetnek, de

aki biztosra akar menni, az még idén elintézheti az igénylést!

 

Babaváró hitel idei változásai

2022. Január 1.-től több ízben módosultak a babaváró hitellel kapcsolatos jogszabályok, amely módosulások által még kedvezőbb hitelkonstrukciót kaphat az, aki 2022-ben élni szeretne a babaváró támogatás lehetőségével. Na de a legfőbb kérdés az, hogy mi is módosult egészen pontosan az újév beköszöntével?! A Magyar Nemzeti Bank az adósságfék szabályait módosította, amely kissé ugyan összetett dolog lehet az ügyfelek számára. Na de nézzük meg, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban:

Az adósságfék alapvetően azt kívánja szabályozni, hogy a hitelfelvevő személyek ne tudják túlvállalni magukat egy adott hitelügylet során.

  • Az adóságfékkel kapcsolatos szabályozások határozzák meg tehát, hogy az adott jövedelem milyen mértékben terhelhető hitellel, illetve, hogy a hiteligényléskor az ingatlan értékének legfeljebb hány százalékát teheti ki a hitel összege
  • A rendelet sokszínűségét tükrözi, hogy befolyásolja azt is, hogy az adott támogatások – babaváró, CSOK – milyen mértékben fogadhatóak el önerőként.

Tehát ahogyan az előbbiekben már említettük, a jogszabály korlátozza:

  • a hitelek törlesztőrészletének „nagyságát” az igazolt jövedelemük tükrében
  • jelzáloghitelek esetén, pedig azt szabályozza, hogy a hitelösszeg nem haladhatja meg a fedezetül ajánlott ingatlan forgalmi értékének 80%-át à ezen szabály azt jelenti a fogyasztó számára, hogy lakáshitel esetén minden esetben minimum 20% önerőre szüksége van a vevőnek a sikeres hitelfelvételhez.

A rendelet összetettsége megmutatkozik abban is, hogy a kötelező önerő minimumán felül szabályozza az önerő összetételét is.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Önerőt lehet helyettesíteni támogatással, támogatott hitellel vagy más piaci kölcsönnel csak nem mindegy milyen mértékben. A 2021 december 31.-ig tartó szabályozás azt mondta ki, hogy az igényelt babaváró hitelösszegének legfeljebb 75%-a számítható be önerőnek a maradék 25%-ra csupán jelzáloghitelként lehet tekinteni. (Ezen előírás abban az esetben volt érvényben, amennyiben az igénylők 90 napon belül kívántak lakáshitelt igényelni.)

Példaképp vegyünk egy 50 millió forint értékű ingatlant:

Ingatlan vételár: 50.000.000 Ft
Szükséges minimum önerő (20%): 10.000.000 Ft

Önerő összetétele a szabályozás alapján:

Babaváró támogatás (max. felhasznáható 75%): 7.500.000 Ft

Saját önerő:                                                   2.500.000 Ft

A módosulás lényege pedig ezen szabályból következik: a Magyar Nemzeti Bank kiadott közleménye és szabálymódosításai alapján, 2022 január 1.-től a rendelet hatályon kívül helyezi az előbbiekben említett 90 napos szabályozást, azaz az igényelt babaváró támogatás 100%-a érvényesíthető már önerőként:

Ingatlan vételár: 50.000.000 Ft és szükséges minimum önerő (20%): 10.000.000 Ft

Önerő összetétele a szabályozás alapján:

Babaváró támogatás (max. felhasznáható 100%): 10.000.000 Ft

Tehát jól látható, hogy az új szabályozásnak köszönhetően az adósoknak saját önerőt nem szükséges beletenni a hiteligényléshez amennyiben igazolt jövedelmük a meghatározott százalékig teljesen terhelhető!

Hitel specialista kollegánkhoz fordulhattok bizalommal, hiszen az igénylés teljes folyamatában a segítségetekre lesz, átsegítünk a nehezén!

Ha pedig épp ingatlan eladáson gondolkodsz, regisztrálj ingyenes ingatlan értékmegállapításra és add el a Safehouse Ingatlan csapatát megbízva a lehető legmagasabb áron, csúcsminőségű fotókkal és 3D virtuális sétával