Először is tisztázzuk…a vevők MINDIG alkudoznak az ingatlanárból! 

Igen ám, de mégis mit csináljunk, mire figyeljünk, miként legyünk profik ebben (is), hogy több maradjon a zsebünkben?!

Te alkuképes vagy? 

Az alku kulcsfontosságú eleme az eladásnak, és annak sikerességének. Nem kell tőle tartani, jól felkészültnek lenni azonban nem árt!

 

Megosztunk veled pár tippet, hogyan készülhetsz fel (ha egyáltalán fel lehet?) egy jó alkulra. Miképp sikerülhet jól egy ingatlan alku, hogy eredményesen és kedvezően zárjuk végül az eladást?

A régi szokások, mint mikor a piacon dobálózunk bizonyos összegekkel és a végén valahol a kettő között megegyezünk féle módszer már nem igazán fog  eredményt hozni. Legalábbis Te, mint eladó, neked biztosan nem!

De akkor mégis hogy?

Az egész alku folyamata már azelőtt elindul mielőtt meghirdetnéd az ingatlant, még mielőtt az első érdeklődő egyáltalán felbukkanna.

Tudatosan fel lehet építeni egy folyamatot, amin az érdeklődőt végigtereled. Hogy ne hibázz és ne csökkentsd az esélyét annak, hogy egy jó megállapodást köss, megosztunk veled pár tippet, amit érdemes betartani:

  • Minden esetben szánj időt arra, hogy ingatlant felkészítsd az eladásra. Pofozd ki kicsit, legyen rendezett, adj minél kevesebb okot arra, hogy engedned kellene bármti is az árból! Erről írtunk is már korábban egy cikket hasznos tippekkel fűszerezve:
  • Azonban azt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy amikor személyesen érkezik egy érdeklődő, akkor is felkészülten fogadjuk, hisz senki nem szeret csalódni, élőben a hirdetéstől eltérővel szembesülni.
People renovating the house
  • Az árat reálisan add meg, a piachoz igazítva, hogy az ne legyen se túl magas, se túl alacsony. Amennyiben nem vagy biztos a dolgodban,  kérd meg ingatlan szakértőink egyikét, akik készséggel állnak rendelkezésedre egy kötöttségek nélküli, díjmentes értékfelmérésre. 

És, hogy miért érdemes ingatlanost megbízni az ingatlanod eladásával? Ezzel csakis nyerhetsz, olvasd el egy korábbi cikkünket, miért.

 

 JÓ TUDNI,   

hogy a SafeHouse Ingatlaniroda minden eladónak díjmentesen biztosít csúcsminőségű fotókat és 3D virtuális ingatlan sétát is!

  • Szöveges bemutatás persze kell, egy részletes, akár finoman érzelmeket is kissé közvetítő leírás mindig jó, csatolhatsz egy tájékoztató jellegű alaprajzot is, – bár 3D virtuális sétáink alkalmával nagyon jól látható a valós alaprajz is és egy remek lehetőség az érdeklődő számára, hogy végigsétálhasson az ingatlanon már otthonról, így nálad személyesen nem fog megfordulni túl sok ingatlanturista sem! Ténylegesen csak a komoly érdeklődő érkezik majd hozzád.

 

„Csak arra válaszolj, amit kérdeznek.”

  • Soha de soha ne írd bele, hogy „alkuképes”! Ez olyan, mintha az ingatlanhirdetésben azt ígérnéd, hogy „hajrá, biztosan engedek az árból, nagyot lehet itt alkudni!”. Ha nem írjuk ezt le, akkor is előfordul, hogy a vevő már előre megkérdezi alkuképes-e az ingatlan. Ilyenkor (amennyiben persze alkuképes) lehet válaszolni, hogy bizonyos mértékben igen, de a többit elég akár a személyes találkozó alkalmával egyeztetni. Felesleges téma lehet, hiszen mindenkinek mást jelent az alku mértéke, főleg ha az érdeklődő például még az ingatlant sem látta. A találkozó alkalmával azonban ne kezdj el magyarázkodni, hogy mit, hogyan és miért csináltál az ingatlanban, remélve, hogy majd meggyőzöd az alkudozás feleslegességéről. Ez később nem biztos, hogy szerencsés dolog, hisz lehet, hogy véletlenül olyat mondasz közben, amit nem kellene. 

Kérdezz többet, hogy Te irányítsd az alkut, de nem erőszakosan. Érdemes figyelni arra, hogy a vevő előnyben érezze magát!

safehouse ingatlan
  • Legtöbb esetben azzal is próbálkoznak az érdeklődők már a legelején, hogy megkérdezik mi a legalja. Ezt persze NE áruljuk el, mennyit engednénk, hisz a legokosabb amit tehetsz, hogy megvárod az Ő ajánlatát. Hisz a tiédet már tudja…a hirdetésben szerepel! Az ajánlatot először mindig hagyd, hogy a vevő mondja, hisz ha te elárulod mennyit engedsz, el is veszted az alku irányítását!

 

  • Az ingóságokat ne számold bele a vételárba, azt kezeld mindig külön! Biztos előfordul, hogy megkérdezi majd valaki mennyibe kerül bútorok nélkül…. és hiába szeretnéd teljes bútorzattal eladni, lehet, hogy a vevőd pont anélkül szeretné majd. Ha pedig jó árat mondd, nem feltétlen fogod visszautasítani.

Az alku kétség nélkül egy próbatétel. Helyt kell állni, ha jól szeretnél kikerülni a végén. Lényegében biztosan irányításban maradhatsz, ha Te vagy a fő kérdező, bár mindig van kivétel és rengeteg irányt vehet egy alkudozás. Amennyiben betartod tippjeinket, a legnagyobb eséllyel lehetsz Te a nyertes!

Áralku közben azt is érdemes megkérdezni, hogy mikor szeretne költözni a vevő, vagy éppen milyen fizetési ütemezésre gondoltak, hiszen nem mindegy, hogy gyorsan kell költözni-e és neked éppen albérletbe kellene menned mielőtt birtokba veheted új otthonod. 

Azt is érdemes átbeszélni, mi marad mindenképp az ingatlanban, nehogy utólag akarjon még a vevő alkudozni valamin, mert Ő úgy gondolta hogy bizonyos dolgok a vételár részét képezik. Mikor megegyeztek az árban, a foglaló összegét is beszéljétek meg. Akkor lesz biztos a vevő, ha ez írásban megtörténik, így a kézrázást követően egyeztessétek az erre vonatkozó részleteket, az adás-vételi várható időpontját.

Businessman shake hands for deal thier business in European

 

Ha jelenleg TE is épp eladáson gondolkodsz, feltétlen regisztrálj ingyenes ingatlan értékmegállapításra és add el a Safehouse Ingatlan csapatát megbízva a lehető legmagasabb áron, csúcsminőségű fotókkal és 3D virtuális sétával