Lakásfelújítás

Otthonfelújítási támogatás 2021

Az idei évben elindult egy új állami támogatás, – igényelhetik azok a gyermeke(ke)t nevelő családok, akik felújítanák otthonukat, javítanák lakhatási körülményeiket.


 Ennek értelmében a felújítási költségük 50%-át, maximum három millió forintot igényelhetnek vissza. Megújulás ösztönzésére és az építőipari ágazat fehérítése érdekében ez egy vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás.

Jelenleg ehhez a bankok nagyon kedvező kamatozású hitelt kínálnak azoknak, akiknek nincs elegendő a beruházásra, de nem szalasztanák el ezt a lehetőséget. 

A felújítások rengeteg családnál már javában folynak, sokan örülnek ennek a lehetőségnek. Nézzük mik a legfontosabb kritériumok, és ha te is már nyakig benne vagy a felújításban, azért jó ha mindig ügyelsz arra, hogy mire kell rettentően odafigyelni!

safehouse blog

A támogatást azok a családok, élettársak és egyedülállók vehetik igénybe, akik 25 év alatti gyermeke(ke)t nevelnek közös háztartásban. Itt nagyon fontos, hogy a 25. életévüket betöltött gyermek már túl idősnek számít, így a kérelemnek mindenképpen a 25. életévük betöltése előtt be kell érkeznie a Magyar Államkincstárhoz. Ez azt is jelenti, hogy a felújítás addigra befejeződött és az összes számla ki van állítva. A másik véglet amikor túl fiatal gyermek esetében követhet el valaki hibát, – mivel a támogatás igénylésének pillanata csak a magzati kor 12. hetétől történhet.

Happy father and son refurbishing home together

Fontos tényező, hogy az igénylő szülő(k) és gyermeke(ik) lakcímkártyáján állandó lakcímmel kell, hogy szerepeljen a ingatlan. A felújítási munkák megkezdődhetnek bármikor, de a támogatási kérelem csakis abban az esetben lesz elfogadott, ha annak benyújtását megelőzően a lakcímkártyán már legalább egy éve állandó lakcímként szerepel a felújított ingatlan.

Az ingatlanon 50%-os tulajdonosi hányad kell, hogy legyen annak aki az igénylést elindítja.

Szükséges a megfelelő társadalombiztosítási jogviszony is! Csak úgy, mint a CSOK-nál, itt is legalább az igénylő felek egyikének rendelkezniük kell legalább egy év folyamatos jogviszonnyal, – legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. Felsőoktatási jogviszony, GYED, nyugdíj melletti kiegészítő munka mind rendben van, azonban például a közfoglalkoztatotti jogviszon nem.

A támogatáshoz kizárólag a 2021. Január 1-je után kiállított számlákat lehet elszámolni, erre mindenképp figyeljünk! Elutasítják igénylésünket, ha a számlát kiállító vállalkozó családtag, vagy adott cégen belül dolgozik, saját magunknak sem számlázhatunk és külföldi számlát sem fogadnak el.

Vállalkozói szerződés kötelező minden vállalkozóval és kivitelezővel! Ennek megkötése is 2021. Január 1. után kell, hogy legyen, ha előtte már megkötöttük, el fogják utasítani kérelmünket a benyújtásnál.


A két legfontosabb szabály amire mindig egyszerre kell figyelmünk: a számlával igazolt költségek 50%-a, legfeljebb 3.000.000,- Forint lehet a támogatás összege, illetve az is fontos, hogy a támogatás teljes összegben az anyagköltség és a  a munkadíj 50-50% lehet, tehát nem egy-egy számlán fontos ezt észben tartani, hanem az egész támogatáson belül, ha egy-egy számlánál meg is haladja az anyagköltség a munkaköltséget például, az a lényeg, hogy összességében jöjjön ki az 50-50%.

Alapszabály, hogy egy számla csakis egy támogatásra számolható el, ezzel szemben itt azonban a lakás-takarékpénztári támogatás igénybevételére bemutatott számlák erre a felújítási támogatásra is felhasználhatóak!

Renovation work to select the color of the paint according to the palette. Selective focus. plan

Rengeteg mindenre lehet kérni a támogatást, de nem mindenre

Szabadon álló bútorok és berendezések, extra szobákkal való bővítés, tereprendezés, mobilgarázs, riasztó berendezés, hogy néhányat említsünk azok közül amikre NEM igényelhető a támogatás. De beépíthető bútor, konyhai gép beépítése, klímaberendezés, közműszolgálat bevezetése, vagy épp belső tér felújítás, festés, előtető vagy télikert építés….sok mindenre kihasználhatjuk ezt a támogatási lehetőséget. A teljes listát és a részletes tájékoztatást megtalálod ide kattintva.

Family moving house with boxes full of stuff, they are painting the walls of their new home

Mint említettük, lehet ehhez kapcsolódóan hitel felvenni, és elég kedvező, 3%-os kamatozású az otthonfelújítási kölcsön. Itt arra kell figyelni, hogy a kölcsön folyósításától számítva egy éven belül a számlák másolatát be kell mutatni a bankban. Amennyiben ezt elmulasztjuk, a kamat akár a duplájára is emelkedhet, és az addig igénybe vett támogatásra való jogosultság megszűnik, akár vissza is kell fizetni a kincstárnak! Ha végül pedig a megállapított támogatás összege nem éri el a felvett kölcsön összegének 25%-át, akkor is a kölcsön hátralévő összegére a kamattámogatás megszűnik és a kamat a duplájára nőhet.

A kérelmeket a kincstár a benyújtástól számított 30 napon belül el kell bírálnia, és ez idő alatt egy alkalommal van csak mód hiánypótlásra, amennyiben az szükséges és ez a 30 napos ügyintézést meghosszabbíthatja. Minden szükséges dokumentumot és az igényléshez kapcsolódó rézletes tájékoztatót megtalálod itt, a Magyar Államkincstár honlapján.

Reméljük akik még csak tervezik a felújítást, – és azoknak is akiknél már javában zajlik a munka, – hasznos információkat nyújtottunk!

Cropped shot of dirty woman and man work as team holds paint bucket brushes painting house after relocation wear casual clothes imrpove apartment. Home makeover. Team work and renovation concept

Nem bajlódnál felújítással?

Ha az ezzel járó nyűg helyett inkább eladnád meglévő ingatlanod, ingyen biztosítunk 3D virtuális ingatlansétát, hogy minél hamarabb vevőre találj, és mindeközben megkeressük álmaid új otthonát is!  

Nézd végig aktuális kínálatunkat, bárhonnan kényelmesen végigsétálhatsz az ingatlanokon virtuálisan, telefonon vagy számítógépen. 

Keresd csapatunkat nyugodt szívvel, készséggel állunk rendelkezésedre!

Megnéznéd valamelyik ingatlant VR szemüvegen keresztül is?

Vagy akár a teljes kínálatot egyszerre?

Gyere el irodánkba – Szombathely, Mátyás király u. 22/A!

Regisztrálj ingyenes ingatlan értékmegállapításra és add el a Safehouse Ingatlan csapatát megbízva a lehető legmagasabb áron, csúcsminőségű fotókkal és 3D virtuális sétával