Mi legyen a cserép helyén?!

vecteezy_vector-illustration-of-solar-panel-efficiency-technology_

Érdekelnek a zöld technológiák, izgatnak a zöld megoldások? Egyre többet hallani a napelemes megoldások között a cserepekről is, nézzük vajon érdemes-e ezt választani.

house with solar panels energy sustainable

kopogtat a jövő… bár tipikusan még talán csak innovatívnak tűnhet az építőipar eszközeinek terén, annak a gondoltata, hogy napelemes cserepekre cseréljük a hagyományosat vagy épp integrált napelemekkel borítanánk az egész tető felületét, nem is tűnik olyan távolinak!

Elterjedése még nem olyan széles körben ismert, de el tudom képzelni ezeket a napelemes cserepeket az új családi házak vagy kisebb társasházak építésénél, hogy ez lesz a közeljövő egyik legfontosabb technológiája a megújuló energiapiacon. No de miben más, szebb vagy épp olcsóbb-e egyáltalán?

Előnyök közé sorolnám, hogy ha meglévő otthonunkra szereltetjük be, az nagymértékben megnöveli az ingatlan értékét, ezáltal annak eladhatósága is könnyebb lesz.

A napelemes cserepek könnyűek, ami által új ház építésekor már ott spórolhatunk kicsit, hogy a tetőszerkezetet alkotó fa gerendák lehetnek kisebbek a súly csökkenése miatt. A tetőt statikailag nem terheli meg, mivel súlyuk harmadakkora, mint a hagyományos napelem paneloknak.

Ezek a cserepek fémet sem tartalmaznak, így sem földeléssel, sem villámvédelemmel nem kell ellátni, nem kell aggódni a villámcsapástól! Rendkívül időjárás- és UV állók is, -40 és 110oC között használható, de a legnagyobb előnye, hogy például a hagyományos napelemtáblákkal ellentétben ez árnyékban is működik! Egyész napos szolgáltatást nyújt, mivel beépített, kis méretű akkumulátorral vannak ellátva, amik napközben feltöltődnek. A panelek nem tartalmaznak üveget, így a jégeső sem tehet kárt bennük!

Az energialeadás valamivel alacsonyabb, mint az ugyanolyan felületű napelemtársainak, de a beépített akkumulátorok az energiát szükség szerint leadják. (szinkimelés)

Remek hír lehet, hogy ezeket a napelemes cserepeket a műemlékvédelem alatt álló épületek esetében is megengedik használni a szakhatóságok!

Van azért árnyékos oldala is

Valószínűlet ez a cserepes megoldás még egy kicsit fejlesztésre szorul, hiszen használat során is derülnek ki problémák amiken később a gyártók javíthatnak. Eleinte a nyári nagy meleg rettentően felmelegítette a cserepeket, ezért az elektromos vezetőknek nagyobb lett az ellenállása, ami feszültségvesztéssel és teljesítmény csökkenéssel járt. Erre ma már előálltak olyan megoldással, hogy a cserepeket picit megemelik, hogy a szél képes legyen hűteni őket. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy ilyen esetben egy nagyobb viharnál a szél nem-e kap alá, vagy mennyire biztonságosan lehet őket rögzíteni a kivitelezés során?! Egyenlőre a hatásfoka alacsonyabbnak bizonyul a szellőzés miatt, így a prémium kategóriás napelem rendszerrel szembe állítva kb 20%-kal kisebb hatásfokon üzemelhet.

Mennyi az annyi?

A kivitelezés költségei ma már szinte ugyanannyi, mint a napelem panelok esetében, azonban csak egy adott cserépfajtával használható.

Pl hiába van a piacon többféle, akad olyan is, hogy az egész héjazást cserélni kellene miatta: pl a Bramac napelemes tetőcserepei csak adott típus, méret és fajtájú Bramac cserepek közé fog illeszkedni! (kiemelni).

Anyagi beruházás szempontjából költségtakarékosabb lesz, mert egyenként is bővíthető akár a rendszer, aszerint, hogy épp mennyi pénz áll rendelkezésünkre. A napelemes cseréphez nem kell külön áramvezető gyűjtősín és kábelösszekötés, mert azok már integrálva vannak.

Jelenleg azonban még van különbség a hétköznapi, hagyományos napelem rendszerek és e között, és mivel a drágább oldalra billen a mérleg a napelemes cserép esetében, annak ára hosszabb időn belül térül meg.

Érdemes számolni azzal, hogy a napelemes cserepek idővel ugyanúgy veszítenek hatékonyságukból, mint napelemes társaik, ezért inkább a kinézeti, valamint értéknövelő tényezők szerint venném figyelembe kivitelezéskor, és persze akkor, amikor a napelem szóba sem jöhet, mégis szeretnénk valamilyen zöldenergiát.

A következő években biztosan emelkedni fog a verseny a napelemes megoldások, valamint kimondottan a napelemes tetőcserepek piacán. Biztosan egyre jobb eredményeket láthatunk majd a hatékonyság növelésében, ahogy a napelemes cserepek egyre jobban elterjednek.

Összességében érdemes elgondolkodni ezen a technológián, hisz ez egy hasznos találmány, a fenntartható jövő biztosan a megújuló energiaforrásokban rejlik. Ez pedig egy nagyon esztétikus megoldás a tetőfedésre, amihez nem a hagyományos napelem rendszerek felhelyezése szükséges, nincs bonyolult technika, szinte bármilyen tetővel kompatibilis, könnyen kivitelezhető, ráadásul a jelenleg elérhető hitelek közt akár 0%-os kamattal még elérhető lehet!

Segítsünk megtalálni új otthonod vagy eladni a Te ingatlanodat is? 

Otthonkeresőként megérni regisztrálni, hisz sok ingatlan már a hirdetés előtt elkel! 

Eladóként pedig regisztrálj ingyenes ingatlan értékmegállapításra és add el a Safehouse Ingatlan csapatát megbízva a lehető legmagasabb áron, csúcsminőségű fotókkal és 3D virtuális sétával