Zöld Otthon Program 2021

További fellendülést hozhat a zöld hitel

Több, mint egy hete indult hivatalos útjára Magyarország új otthonteremtési támogatása. Október 4-től hatalmas lehetőség tárult a családok elé, hisz a rendkívül kedvező kölcsönök mellett a Zöld Otthon Programmal kamatmentes hitelhez is juthatnak. Már az indulást követő napokban is fokozódni látszott az érdeklődés az új lakóingatlanok iránt.

 

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet értelmében a 2022 június 30. utáni használatbavétel esetén meg kell felelni a közel nulla energetikai követelménynek. Ennek értelmében csak olyan ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amely a zöld hitel feltételeinek is megfelel, így a jelenleg kínálatban lévő új lakásokra és házakra már szinte minden esetben lehet igényelni a zöld hitel konstrukciót.

A pontos részletekről a Magyar Nemzeti Bank honlapján, segítségképpen az alábbi linken olvashatsz: 

 https://www.mnb.hu/zold-otthon-program

Cheerful young couple shaking hands with bank worker after signing loan contract, banking credit approval, personal insurance, legal assistance, lease agreement, mortgage investment

Fontos rögtön az elején tisztázni, hogy a Zöld Otthon Program két részből tevődik össze. Az egyik részét az ún. ZOP hitel teszi ki, mely a futamidő végéig fix 2,5%-os kamattal érhető el. Ezen hitel esetében csupán az energetikai kritériumoknak kell megfelelnie annak, aki igénybe kívánja venni a hitelt.

Business team present. Professional investor working new startup project. Finance meeting.

A Zöld Otthon Program hitel mellé társul az úgynevezett Zöld CSOK Hitel, amely az eddigi 3%-os kamat helyett 0%-os kamattal érhető el.

Annak, aki Zöld CSOK hitelt kíván igénybe venni, az energetikai kritériumokon felül meg kell felelnie a mindenkori CSOK hitel kritériumainak is.

A Zöld CSOK Hitel összege két gyermek esetén (vállalás is számít) 10.000.000 Ft, 3 vagy több gyermek esetén (vállalás is számít) 15.000.000 Ft hitelösszeg lehet.

A támogatáshoz kizárólag a 2021. Január 1-je után kiállított számlákat lehet elszámolni, erre mindenképp figyeljünk! Elutasítják igénylésünket, ha a számlát kiállító vállalkozó családtag, vagy adott cégen belül dolgozik, saját magunknak sem számlázhatunk és külföldi számlát sem fogadnak el.

Vállalkozói szerződés kötelező minden vállalkozóval és kivitelezővel! Ennek megkötése is 2021. Január 1. után kell, hogy legyen, ha előtte már megkötöttük, el fogják utasítani kérelmünket a benyújtásnál.

Hogyan kezdjünk neki?

A megvásárolni/építeni kívánt ingatlant mindenképp meg kell vizsgálni olyan szempontból, hogy energetikai tulajdonságok tekintetében jogosultakká válunk-e a zöld hitelre. Ennek legegyszerűbb formája, hogy a kivitelezőtől szóban informálódjunk, ha pedig biztosra szeretnénk menni energetikai szakvéleményt is kérhetünk a kivitelező energetikusától. Ezt követően egy hozzáértő szakemberrel hitelspecialistával közösen körül járható és megtervezhető, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre (pl. babaváró, önerő növelése 5%-os áfa visszatérítéssel stb). Ebben tud teljeskörű segítséget nyújtani hitelspecialistánk, aki kiszámítja számotokra, hogy maximum mennyi hitelre lehettek jogosultak, továbbá megkeresi számotokra a lehető legjobb ajánlatot a kedvezmények és jóváírások maximalizálása mellett. 

Remek választás, hogy a mai rohanó világban nem kell a bankban várakozva és szabadidőtöket elfecsérelve időt szánnotok egy ilyen találkozóra, mivel hitelspecialistánkhoz a ti időbeosztásotoknak megfelelően foglalhattok időpontot, aki bizalmi környezetben tud ezáltal fogadni titeket!   

☎️ +36 20 216 9285

Pontosan milyen feltételeknek kell megfelelni?

Ahogyan az már az előzőekben említettük, a Zöld Otthon Program hitelt az alacsony energiaigényű, újépítésű ingatlanok vásárlására/építésére lehet felvenni, amely mellé a CSOK hitel kamatmentesen elérhető.

  • kizárólag új lakás vásárlás vagy új ház építésére vehető igénybe
  • csak BB besorolású ingatlanokra kérhető, aminek a primer energiaigénye maximum 90kWh/m2/év

A Zöld CSOK hitelhez a korábban ismert CSOK hitel feltételeit is szükséges teljesíteni:

  • minimum két gyermek után lehet igényelni
  • legalább 180 napos társadalombiztosítási jogviszonyt, három gyerek esetén pedig minimum két éves jogviszonyt kell igazolni
  • büntetlen előélet
  • a köztartozás mentességnek fent kell állni (új módosítás szerint elég ezt az egyik félnek teljesíteni)
  • hasznos alapterület nagysága is elvárás a korábbi szabályozás szerint
  • új ingatlan vásárlásakor az adásvételi szerződés nem lehet 180 napnál régebbi

Az elvárásoknak megfelelve, igénylőként kamatmentesen felvehető a CSOK hitel, gyermekek számától függően 10 vagy 15 millió forint, azonban egyidejűleg a hitelbírálat feltételeinek is eleget kell tenni!

A rendelkezési idő mindkét felhasználási célnál elérhető, igy vásárlásnál 3 év, építkezésnél pedig 3+1 év. Szerződéskötést követően a hitelösszeget az állam elkülöníti a munkálatok befejezéséig. A hiteligényléshez elengedhetetlen az energetikai szakvélemény, amely igazolja, hogy az építeni kívánt otthon megfelel a törvényi előírásoknak.

 

A zöld hitel bármikor elő- illetve végtörleszthető, melynek mértéke a befizetett összeg 1%-a, maximum 30.000,-Ft. Ha például van lakástakarék pénztári megtakarításod, akkor ez díjmentes lesz!

Egy igénylő kizárólag egyszer veheti igénybe a zöld hitelt, és nem ingatlanonként, hanem ügyfelenként veszik figyelembe a kérelmek számát. Az állam 10 év terhelési- és elidegenítési tilalmat fog bejegyezni az ingatlanra, mivel ezen idő alatt az nem értékesíthető és nem adható bérbe sem. Azok sajnos elesnek a kölcsöntől most, akik korábban már kamattámogatott konstrukció lehetőségét kihasználták. 

☎️ +36 20 216 9285

Ne késlekedj, amennyiben szeretnél egy díjmentes, kötetlen beszélgetést, továbbá személyre szabott ajánlatot úgy keress minket bizalommal! Hozzuk ki együtt a legtöbbet a fenti lehetőségekből.

Eladnád meglévő ingatlanod?

Regisztrálj ingyenes ingatlan értékmegállapításra és add el a Safehouse Ingatlan csapatát megbízva a lehető legmagasabb áron, csúcsminőségű fotókkal és 3D virtuális sétával, amit minden eladónak díjmentesen készítünk!